(Tutorial) Screen Shot untuk Samsung Galaxy S II I9100

Assalamualaikum.

*Contoh screen shot pada settings

Tutorial ni aku baru belajar semalam dari sini. Cara ini paling sesuai untuk pengguna smartphone Android jenis Samsung Galaxy. HTC, LG semua tu tak pasti pula. Tapi yang pasti, kalau guna cara ni memang senang sahaja, tak perlu sampai root device semua. Hanya ikut langkah-langkah ini,


1. Pertama sekali, tekan butang Home pada smartphone anda dalam beberapa saat sehingga keluar Task Manager seperti gambar di bawah.

*Yea, aku layan semua. haha.


2. Kemudian, dengan butang Home masih lagi ditekan, tekan butang Back untuk 'menyembuyikan Task Manager' tu dari screen smartphone anda. 

3. Akhir sekali, tekan butang Power/ Lock smartphone anda. Ayat ini akan keluar pada screen diiringi dengan bunyi shutter camera, "Screen Captured. Saved as image file." Gambar screen shot tu sudah boleh dilihat dalam Gallery pada folder ScreenCapture.

 *Screen shot Mobile View


p/s: Ayat skema overload lagi. haha. Kalau mahu cuba cara lain, boleh tengok sini.

2 comments:

  1. erk... tak berjaya..
    nk terjah u tube tgok cmne

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kat utube ada tunjuk..boleh tengok :)

      Delete

Thanks bagi komen dan tinggalkan jejak anda =)

Floating Social Plugin

Share