Fakta Tentang KOPI yang Perlu Anda Tahu

Assalamualaikum.

Korang perasan kan saya ada letak gambar kopi yang sedap kat tepi sebelah kiri ni. So, kali ni nak letak entri pasal kopi. Berinformasi sikit ye tak? Kopi sebagaimana yang anda ketahui adalah minuman berkaler hitam pekat yang enak diminum panas2 ketika waktu pagi dan jauh lebih popular dari coke. hehehehe.

Sedapppppp


Kopi adalah minuman yang mempunyai keistimewaanya yang tersendiri. Kalau tak, tak mungkin akan wujud , "Mamak! Kopi o satu!!" Betul tak? Kalau korang perasan juga, sekarang dah banyak jenis dan cita rasa kopi. Kopi Radix, Tongkat Ali, you name it. Tak salah kalau saya katakan, setiap jenis kopi mempunyai pengikutnya sendiri. Kalau ada fan page facebook, mesti dah ada yang follow. haha.

A little bit of facts kenapa kopi ni banyak penggemar,


1) Kopi boleh menyegarkan dan berupaya mengurangi rasa mengantuk

Ni takyah la terangkan banyak2, ramai dah sedia maklum yang kopi mampu menahan diri kita dari mengantuk dan tertidur terutamanya di waktu malam. Sebab tu kalau student mesti minum paket nescafe 3 in 1 tu banyak2 the night before exam. Nak studi katanya. Studi last minit. Sebab malam sebelum exam tu la, semua yang dibaca, dihafal dah boleh masuk. Sampai boleh habis satu buku dalam satu malam. kekeke.


Jangan tetido macam ni sudah. haha.


2) Kopi berupaya membantu anda mengekalkan kecergasan lebih lama

Ini kerana kandungan kafein di dalam kopi itu sendiri. Kafein boleh berfungsi sebagai wake-up call yang istimewa buat otak anda di mana ia berupaya untuk mengekalkan tahap kecergasan anda lebih lama dari 30 minit. So, minum lah kopi sebelum bersenam kerana kafein membantu tubuh membakar lemak terlebih dahulu dari karbohidrat di dalam tubuh sebagai sumber tenaga untuk aktiviti kecergasan. 


3) Kafein boleh membantu meningkatkan rasa ghairah seks

Bukti. Tengok je TV3, kan ada iklan yang jin hijau tu. Alaaaaaa, iklan yang suami dia pujuk2 kemain lepas tu panggil jin hijau. Jin hijau tu bagi minum kopi tu kat dorang, lepas tu paham2 la... BETUL BETUL POWER!!! kahkahkah!

Kesimpulannya, kopi ni banyak kelebihannya. Yang kurang pun boleh tahan banyak jugak. Tapi, buat penggemar kopi macam saya, tu takde hal. hehe. Sambil lepak2, teguk secawan dua dah cukup. Aroma kopi tu pun dah cukup jadi daya penarik. Halusssssss...eh, harummmmmmmm. hihi.


p/s: Kalau korang pegi Sabah, jangan lupa cari KOPI TENOM bawa balik semenanjung. Kopi ni bau dia memang harum. Rasa dia jangan cakap la, sedap gila. haha.

Ini la KOPI TENOM
Sumber: HPA

16 comments:

  1. aku suka white coffee, aik cheong pny sedap juga

    ReplyDelete
  2. @phy: try kopi tenom lagi, siyes sedap..huhu..

    ReplyDelete
  3. kopi tenom...
    nk kene try jugak ni...
    kot2 ade rezeki dapat minum kopi tenom ...
    hehheheh

    ReplyDelete
  4. hehehe,,,

    SUPER POWER....best kopi tu...

    memang power...

    ReplyDelete
  5. sy suka cappuccino..
    white coffee pon sedap gak..hee

    ReplyDelete
  6. kakNo pernah try kopi tenom yg betul2 kaw tak campo masa p Tenom dlu..skl kapla ada manyak denyut2 ooooo hahaha...skang kakNo dh kurangkan kopi sbb migrain..siyes, minum nesc 3in1 pun denyut2 terus datang huhuhuhu..

    tp kan kakNo pernah minum kopi radix hpa..alhamdulillah sepanjang minum takda sakit kepala langsung..

    ReplyDelete
  7. huhu..tapi jangan lupe,minum coffee boleh buat addiction..makinlame makin banyk kuantiti kopi kena minum nak dapat effect -)

    ReplyDelete
  8. DAH LAMA TAK PEKENA KOPI NI HAAA ^^

    ReplyDelete
  9. mmg best minum kopi..sehari tanpa kopi tak sah...addicted dah

    ReplyDelete
  10. err.tak suka minum kopi..pahit..hehe

    ReplyDelete
  11. @ridhuan: try la bro.. :)

    @imranirsyad: hehehe

    @nonon787: suka cappucino jugak, ade buih2.. :)

    ReplyDelete
  12. @kak no: huhu,xleh la kerap minum petang ngan kopi kalau gtu..

    @dreamygirl: tak slalu pun minum kopi ni..gigi makin kuning nanti,kekeke..

    @nisa: buat la kopi sambil2 blogwalking,hihi

    @dyea irdina: hahaha, kopi memang best..lagi2 kalau yang kacau guna serbuk kopi fresh..bukan yang dalam paket..

    ReplyDelete
  13. @anak wak mail: hehe, kopi memang pahit..tapi kalau dah biasa, segelas tak cukup..huhu

    @emma: tapi slalu habis stok bha di labuan ni..kopi tu banyak import kan p hotel2..

    ReplyDelete
  14. i love coffee..memang laa bnyk caffeine..tp jgn laa amek slalu..
    ~tetibe teringin nk bekpes kat mcd esk..huhu..nk pekena kopi mcd..hihi..=P~

    ReplyDelete
  15. @miss qaseh: ahhhhhhh, tidakkkkk..kenapa cadangan tu bernas sangattt? huhuhu

    ReplyDelete

Thanks bagi komen dan tinggalkan jejak anda =)

Floating Social Plugin

Share