Antara Jurutera dan Sarjana, yang mana satu Pilihan BIJAK??

Assalamualaikum.






Alhamdulillahhhh.... Akhirnya sampai juga offer letter dari UTM untuk sambung master. Tercapai jugak la impian nak sambung master. 

Ada orang pernah tanya, "Tak cukup ke degree ko tu? sampai nak sambung master lagi?" 

Honestly, banyak lagi yang saya perlu belajar. Berbekalkan degree, untuk menjadi seorang yang bekerjaya dalam bidang professional memang dah cukup. Kalau masuk government sebagai Jurutera dah pegang tangga gaji gred J41. Gaji bulan2 dah boleh kahwin 4. hahaha. Tapi, saya rasa ilmu di dada tu belum cukup lagi. Sebab tu la selagi masih bujang ni, target nak sambung master tu mesti tercapai.

Persoalannya sekarang, adakah saya akan jadi lebih bagus dari segi teknikal bila dah ambik master ni? Adakah saya boleh menjadi seperti Eng Nana (bukan nama sebenar), application engineer wanita terbaik di Malaysia *hehe*??

dan....


Sijil Master's Degree tu nak bawa ke mana?


Nak buat apa ek dengan sijil master tu? Boleh tolong bagi cadangan tak? hahahaha. Tengah berfikir2 lagi ni adakah keputusan untuk ambik master tahun ni, satu keputusan yang bijak? ke kumpul pengalaman dulu, kukuhkan kewangan, then baru fikir ambik master. Tapi probability nak dapat offer letter dari utm tu lepas ni, mungkin dah takde... So, what say you?


p/s: Hurmmmmmmm.....

21 comments:

  1. 1) thanx for backlink page aku yang tak seberapa tu..hihihi

    2)kalau offer dari UTM or others ipta just proceed.. to need to turn back..

    3)tayah wat part time.. truskan stdy full time.. sebb wat 2bende dlm 1 mase takkan focus.

    4)lepas master kalau jadik lecturer pun ok..kalau jadik engineer gune master pun gaji mankin mantap..

    tp..
    orang dah biase dgn gaji besa tibe2 nak start stdy balik.. kene tahan sikit la bab duit. setahun je pun kan ;)

    gudluck pamie.~

    ReplyDelete
  2. tuntutlah ilmu selagi mampu..xakan habis sampai anda mati pon :-)

    ReplyDelete
  3. master trus. xyah pikir2 dah.

    nnt org "wow!. mude2 dah ade master"

    haa...kan kan kan?

    hahaha

    ReplyDelete
  4. @nana:

    1)sama2..hehe..

    2)tu la..rugi kalau tolak offer dari UTM ni..kalau aku tolak,gerenti ak menyesal seumur hidup

    3)errmmm,tu..igt terpaksa cri part time gak..nak income jugak cover belanja sara diri..

    4)lecturer tu mungkin akan dipikirkan untuk part-time..

    gaji tu mungkin tak kire sangat la sebab bujang lagi,bagi duit kat mak ayah je..huhu..tu la,setahun je pun..klu terlambat sikit pun,2 tahun..baik 'go' je kan? time kasih nana :)

    ReplyDelete
  5. @dreamygirl: thanks :)


    @anis: banyak dowh kne pikir..belanje tu, haishhhh..degree dulu ada ptptpu lagi..master ni tak nak apply pinjaman dah..nak mintak scholarship..

    ReplyDelete
  6. slm perkenalan...sll jd silent reader je...first nk ucap tahniah atas tawaran smbng belajar tue...bkn senang nk dpt kn..tul tak...erm for me terpulang pd awk samaada still nk trskan atau tak..if nk trskan sy nk bg cdgan la...try klik link kat bwh nie..then bc..leh apply biasiswa under KPT...semua lampiran der kat link tue...sharing is caring..kn2...

    https://www.mohe.gov.my/MyBrain15/index_mymaster.php

    hope dpt membantu..syarat2 tuk biasiswa nie pun mudah...insyaAllah..sy cuma dpt membantu setakat nie la...tq...(^,^)

    ReplyDelete
  7. @zureen: adess..tambah ilmu bha..huhuhuhu..


    @akustika: waahh,thanks..ade jugak silent reader..huhuhuhu..tengah apply jugak mybrain tu..tapi tak isi siap lagi..huhuhu..thanks ya :)

    ReplyDelete
  8. @KertasWarnaMerah: ba ba baeklah..

    ReplyDelete
  9. dpt smbung master tu..kos aper

    ReplyDelete
  10. @nizam: kos master of civil engineering..huhu

    ReplyDelete
  11. amboi soalan...nak buat apa dengan sijil master....tak leh blah...hihi...saya nak cakap sikit je...sijil tak penting...yang penting ilmu...kalau rajin tengok la citer 3 idiot...ada maksud yang mendalam..=D

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum

    bergantung kepada niat kamu untuk mengambil ijazah sarjana tersebut. adakan kerana sekeping kertas. atau kerana gambar konvokesyen atau kerana mengejar sesuatu yang kamu fikirkan cuma boleh dicapai hanya selepas menggenggam sarjana?

    tapi sekiranya niat kamu untuk menimba ilmu dan meneruskan ke peringkat lebih tinggi dan menjadi cendekiawan (apa salahnya)

    professional regconisation macam dapat title Ir. tu lebih bermakna untuk kamu didunia lapangan. menjadi seorang engineer sahaja tanpa Ir. orang akan tidak mengambil kira pendapat kamu. walaupon ijazah sarjana muda/master kamu dapat medal dan anugerah kerana kecemerlangan.

    di dunia swasta, title Ir. atau Dr. sangat penting untuk menanda aras letak duduk kamu di dunia kami.

    didunia pendidikan juga.

    tapi kalau sekadar kamu berniat untuk makan gaji di sektor awam, saya fikir kamu patut fikir semula setiap tindakan yang bakal kamu ambil.

    Apapun belajarlah kerana mengejar ilmu bukannya title.

    wasalam.

    ReplyDelete
  13. @not irene: wow! thanks for that!

    you got me right there as well. for the time being, i'm not aiming to work in in govt sector. I prefer working for private company.

    sy ambik master due to the fact that i need some more knowledge. with degree that i have currently, for me it is still not sufficient to be a reliable engineer. yes, i'd still considered as fresh graduate, and to be what i wanna be, i need an amount of experience which, i happen to gain from working with private company.

    i put the question mark like that sebab, with master's degree, the probability now for me to work under private sector will be lower than govt. right? lebih2 lagi di labuan ni. tepaksa merantau balik cri kerja guna master. huhu. and as i mention, for the time being or say, in 10 years..i'm not aiming to work under govt.

    anyway, thanks for the advice! really appreciate it!

    ReplyDelete
  14. lebih baik kerja..tu jer..aku graduate ijazah dari UTM..dari pengalaman aku..aku dah keje dalam bidang engineering nie dah masuk 10 tahun..aku punye stail..dah dapat pengalaman 2 tahun or siap satu project..aku chow tempat lain...based on pengalaman tempat keje lama aku...skrang aku dah jadi senior engineer kat company oil and gas...gaji more than 30k... baru nie ada engineer lulusan master baru dari oversea punye university... memang kene lauk jer ngan aku...keje dia fotostate jer...sbb dia knowledge tip top tp practical...aku tengok dah macam orang bodoh jer....dari cerita aku tu...keje la dulu..dapatkan pengalaman and be expert....

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. bro..kalau dia gaji 30k..apa ko kisah..memang jadi senior engineer di oil and gas company..average gaji macam tue..

      Delete
  16. Memang Gaji sebegitu di O&G kalau selalu lompat2 syarikat dan apatah lagi dengan kontrak status bukan dengan staff status. Dengan pengalaman yang ada memang boleh dapatkan gaji sebegitu kerana sebagai Jurutera, praktikal juga penting.
    Sebelum ini saya jurutera sistem di O&G tetapi dengan vendor syarikat minyak dan bukan sebagai pekerja operator syarikat minyak.

    tangga gaji ketika, 3 tahun lepas (basic RM 6k+ elaun RM5k)

    Baru2 ini saya telah mencuba PE interview namun gagal kerana pengalaman terhad dlm bidang sy saja (instrumentasi sistem kebakaran pelantar).

    oleh itu tambahkan Ilmu dan sekarang sedang melalui pembelajaran kedoktoran untuk menambah lebih ilmu supaya tidak ketinggalan dan boleh menyumbang kepada masyarakat nanti.

    kepada yang dapat peluang belajar dan tuntut ilmu, tuntutlah selagi boleh, rezeki dimana2 sahaja, bukan wang sahaja, rezeki boleh dibahagikan kepada beberapa jenis.

    Keluarga bahagia juga adalah rezeki
    Apatah lagi kesihatan diri yang juga membantu diri sendiri untuk mencari rezeki.

    ReplyDelete

Thanks bagi komen dan tinggalkan jejak anda =)

Floating Social Plugin

Share