Halamak! Aku kena ganti bos dowh!

Assalamualaikum.


*Jadi bos kena ada lead-er-ship


Sebelum tu, nak mintak maaf lagi kat member-member blog sebab macam dah empat hari kot tak blogwalking. Makin hari makin penat dowh. Apesal kerja makin menimbun ni? hadui. Tapi sebagai pekerja yang rajin dan bertimbang rasa, terpaksa la tanggung semua tu tanpa banyak komplen. Bos besar takde dalam dua minggu ni, so disebabkan bos takde, saya terpaksa ganti tempat bos sebagai Pengurus Projek dan pastikan semua projek berjalan lancar. Serious menggigil. Sorry guys. huhuhu.

So, what is it with LEADERSHIP? Kalau student, korang buat projek, group assignment ke, mesti ada leader kan? Then, leader tu akan agih-agih tugas untuk projek tu. Lepas tu untuk report, kalau hostel jauh-jauh, report tu send pakai skype atau google talk ke, send ke leader, pastu update status kat facebook. "Yeah, my part is done!" Kalau tak puas hati kat member yang lambat buat part dia. "Woi, siapkan la cepat, esok nak hantar dah ni. B**i betul la." Ada ke? Kahkahkah.

Di rumah pun ada leader. Siapa? Your dad. Betul? So, setiap hal kena ada leader. Baru boleh jalan. Ok, the thing is, kalau leader ni muda macam mana nak tackle orang-orang yang kat bawah, yang rata-rata jaaaauh lebih tua dari si leader ni? hoho. Takpe la kot. Adat bekerja la tu kan? Terai je la. Up to this date, still ok lagi. Semua bagi kerjasama yang baik untuk leader yang masih di tahap budak baru belajar ni lagi. Siapa? Aku laaaaaa.

Kesimpulannya, kalau kerja hati tak happy, nak jadi leader pun takde semangat. So, kerja kena la ikhlas. Belajar pun kena ikhlas. Semua kena ikhlas. Kalau tak ikhlas, rezeki tak datang. ehhhhh, dah jauh merepek ni. ecececece, bak kata sirap. haha. Kalau korang jadi leader, kena la jadi leader yang buat keputusan ikut logik dan kalau tak dapat buat keputusan, ambil idea dari orang bawah. Teamwork is priority. Kalau leader main hentam je, macam mana orang bawah nak respect. Betul tak? Bina kepercayaan dorang. Then, dorang akan hormat korang sebagai leader. Cewaahhhh. Doakan saya dapat buat yang terbaik sepanjang bos takde ni. huhu.

That's all.


p/s: Entri ala-ala berpengajaran sikit. Boleh tangkap tak pengajaran tu? haha.

13 comments:

  1. fuyooo ganti bos tuh..bole la belanje mcm nih :D

    ReplyDelete
  2. Yeah! memang nak kena kumpul kumpulkan assignment untuk grouping pakai ym atau attach kt email jerk. dah sememangnya senang;D tak perlu nak susah susah kan =D

    leader kena tegas. baru kerja jalan..betul tu..buat sesuatu benda kena ikhlas di hati ;)

    ReplyDelete
  3. @syrupmasin: haha, 2 minggu je kot ganti..bos gi umrah..


    @pelangi: hahaha,dulu kat hostel takleh gune ym..sebab lembab..skype ok sikit..

    ReplyDelete
  4. perghhh ganti bos..memang sakit ar kepala wooo..

    semoga ko tabah harungi neh bro..kalau aku,lari dah kat semenanjung neh ahahah

    ReplyDelete
  5. @syuxer: haha, tu la..aku ni pun baru lagi dalam proses belajar..event sikit2 boleh la handle..kalau dah melibatkan yang major2..siyes tak leh nak buat keputusan..

    harap2 ok la ni..huhu..

    ReplyDelete
  6. perghh ganti bos .. !

    pasni terus boleh naik pagkat r bro :)

    gdluck keje ^^

    ReplyDelete
  7. @alif haris: inysaAllah..huhu..

    thanks bro :)

    ReplyDelete
  8. 2 minggu tuh bermakne..ecece..boss..tabik hormat :)

    ReplyDelete
  9. @syrupmasin: haha..baru 3 hari dah kelam kabut dah aku ni..baru ak tau keje pangkat2 bos ni banyak gile..

    ReplyDelete
  10. aii..bos!. x dapat tangkap la. hahaha

    ReplyDelete
  11. jd PM ke?wah..hebat dia.kje bhgian apa ni teaqarh?

    ReplyDelete
  12. samalah..banyak keje gak kebelakangan ni..hihi

    keja kena ikhlas baru happy!

    ReplyDelete
  13. @anis: ish ish ish, lambat pick up..kna lame2 lagi ko ni kat ump..hahaha


    @abg stalker: PM sementara je..eh?teaqarh?haha..silap name tuan blog la abg stalker..ada lah tuan blog ni jantan bernama pamie..wakakaka


    @anak wak mail: serius busy..balik2 je penat..nak update entry baru pun dah jadi tak serajin dulu..

    ReplyDelete

Thanks bagi komen dan tinggalkan jejak anda =)

Floating Social Plugin

Share