(Tutorial) Transfer lagu/video ke gadget Apple menggunakan iTunes


Assalamualaikum.

Ini entri tahun 2011, aku repost balik

Terlebih dahulu, korang kena install the latest iTunes la kat PC/laptop. Then, Sync iTunes with your iPad, iPhone or your iPod. Mana-mana yang korang guna la sebab step sama sahaja, asalkan gadget iPhone, bukan yang China made yaaaaa....

Untuk tutorial ni aku tunjuk cara transfer lagu melalui iTunes ke iPod touch 4th Generation. Kalau korang guna iPad atau iPhone, pun tetap kena ikut langkah-langkah bergambar di bawah. 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Ok, let's begin!

Mula-mula, sambung iPad, iPhone atau iPod korang guna kabel USB ke laptop/ PC.

*Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas


Once connected, iTunes yang korang install tadi akan pop up macam kat bawah ni di skrin monitor laptop/PC anda.



So, untuk transfer lagu ke gadget korang tu. Pergi ke File, lepas tu pilih Add File to Library.




Lepas tu, korang pilih la nak masukkan lagu apa. Masuk satu folder sekali pun boleh. 



Then, korang klik kat gadget korang. Kalau kat screen shot ni, tengok kat sebelah kiri, kat bahagian fahmimustakim's iPod tu. Klik kat situ. Pastu tengok kat tabs yang kat atas tu, ada Apps, Music, Movies, TV Shows, Photos, dan Info

Pilih Music sebab tadi nak masukkan lagu kan.

Kalau korang nak masukkan video (hanya format mp4), pilih Movies. Kalau gambar, tabs Photos.




Sebaik korang pilih tab Music tu, dia akan paparkan kat skrin macam ni. Then, korang klik je butang Sync kat bawah tu.




Korang punya lagu yang korang upload dalam iTunes tu sudah dalam proses syncing dengan gadget Apple korang.




Siap! Lagu tadi dah masuk dalam gadget korang.



Tutorial ni boleh digunapakai untuk semua jenis gadget Apple, iPad, iPhone atau iPod. Tak kira generasi berapa pun. Harap tutorial ni dapat membantu :)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

Apple iPhone 5? *ehem* *ehem* *ehem*



56 comments:

  1. tutorial yang santai dan kool

    malangnya aku xde iphone..;)..takpe nantu aku sambar satu..insyaAlkah..

    ReplyDelete
  2. dah baca tuto ..

    tp iphone pn tadak .. haha :D

    ReplyDelete
  3. abg pun bru tahu ni.thanks teaqarh ;)

    ReplyDelete
  4. tak de iphone juga..tapi info yang berguna..=)

    ReplyDelete
  5. @niena shopping2u: hehe..sambar sambar..


    @syuxer: aku buat simple gile ni..tak tahu orang boleh paham ke tak..haha..iphone 5 dah nak keluar dah tak lama lgi..


    @qarr jalil: trime kasih sudi singgah :)


    @alif haris: ipod touch je pun boleh ;)

    ReplyDelete
  6. @coolman: tunggu iphone 5 release terus la bro..hehe


    @abg stalker: eh?? teaqarh lagi? ish ish ish..dri blog teaqarh la ni..


    @prince: thanks :)

    ok bro..


    @anak wak mail: hehe..saje2 share..thanks!

    ReplyDelete
  7. @ciek niena: takde jugak..pakai ipod je..huhu..

    ReplyDelete
  8. xleh bayang camner nak wat. sbb xde iphone. ce bagi iphone satu. hahahahaha

    ReplyDelete
  9. @anis: bace2 je la kalau takde..wakaka..

    ReplyDelete
  10. knpe bila tkn iTunes, dye tulis cannot connect to iTunes Store. dah connect dgn internet dah. camne ek?

    ReplyDelete
  11. terbaik la..da blh letak lgu da...tgk kat youtube dkt sejam xfhm2..try cara ni..skjap je..thanks.

    ReplyDelete
  12. kalo nak masukkan gambar cane ek..huhu

    ReplyDelete
  13. kalo nk masukkan gambr cane ek..

    ReplyDelete
  14. thanks broo tutorialnya...goodluck.......

    ReplyDelete
  15. thanks broo tutorialnya...goodluck.......

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. klu ipad guna itunes jugak..lebih kurg je step macam kat atas..

      Delete
  17. Tapi klau iPad macam mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2 produk Apple kena guna iTunes. so, step sama je macam kat atas. nak upgrade iOS pun pakai iTunes jugak.

      Delete
  18. mcm mana nak masukkan video? tak boleh pun . or dye kene guna format laen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Video kena format mp4..kena convert dulu..

      Delete
  19. Maaf..untuk ipod shuffle cmne plak? Mesti ke beli lagu kt itunes tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak yang berbayar, beli la melalui iTunes..hehe..

      Delete
  20. boleh ajar tak cemaner nak download lagu tuk ipod..nak dunlod lagu2 sume2 kene bayo ker...takde yang free ker..tangan ni gatal nak beli ipod..gune tak pandaii...tolongg ajar....:)

    its me_shikin

    ReplyDelete
    Replies
    1. download lagu pakai 4shared boleh, free je..pastu ikut step kat atas untuk masukkan lagu tu..

      Delete
  21. Kalo da smbung tp takde kuar pon ap yg ptot dkuarkn

    ReplyDelete
  22. NAK MASUKKAN M.WORD OR P.POINT BLE X?MCM MNE?

    ReplyDelete
  23. nak tanye mcm mn nak msok kan video kat dalam ipad

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak..kat bahagian movies tapi mesti format mp4 je..

      Delete
  24. kalo ipad boleh ke guna cara ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..mana2 produk apple memang ikut cara ni..melalui iTunes..sy dah try sambung guna the new ipad..ikut step kat atas jugak..

      Delete
  25. thaks bro...baru aku faham..first time guna produk apple ni..i phone 5 pulak huhu

    ReplyDelete
  26. perrrghhh software update lame nak mampos =,="

    ReplyDelete
  27. sy guna itunes yg latest untuk iphone 5..masalah sy xreti nak masuk video mp4 ke dalam itunes, sb itune yg kat atas dh lama n xsama yg latest..tlng pening dh pkr nk wat camne.

    ReplyDelete
  28. masih ya ,,dah seminggu saya cuba masuk kan lg tap x blh ,lps baca ni senang je heheheh tq

    ReplyDelete
  29. penig jugak kalau lagu boleh buat tpi vedio yg xboleh lgi

    ReplyDelete
  30. nak transfer gambar dari ipad mini ke pc pulak macam mane? boleh ajar kan tak?

    ReplyDelete
  31. saya nak transferkan gambar dari ipad mini ke pc camne step nye? sama ke?

    ReplyDelete
  32. tapi macm mane nak buat itunes detect ipod? sbb sy smbungkn pada laptop die x kuar ape2 pun pada itunes...

    ReplyDelete
  33. aq guna ipod 5th.gen (touch)..masalah nya kt window dah detect dh kita punya usb..tpi kt itunes xdetect pon..xde pape popup devices pon..so memg xleh nak sync lahh..itunes aq memg paling latest stakat ni..hari2 aq check tkot ade itunes baru..tpi tetap xdetect jugak..camne tu?

    ReplyDelete
  34. thanks.. dr td tercari2 mcm mana nk buat..
    ;)

    ReplyDelete
  35. saya kok tidak bisa2 ya?sudah jalanin perintah diatas

    ReplyDelete
  36. ok thank you..friends.saya dah pun copy cd lagu ke itunes tapi mcmana nak letak gambar album penyanyi tu

    ReplyDelete
  37. Hye... Masih x boleh n x tahu la... Adoii... Boleh tolong x? Hihi... Duduk mane ea? Ade whatsapp?

    ReplyDelete
  38. Masih x tahu la... Ade whatsapp... Senang sikit nk tnya...

    ReplyDelete
  39. Masih x boleh la... Ade whatsapp x? Huhu

    ReplyDelete

Thanks bagi komen dan tinggalkan jejak anda =)

Floating Social Plugin

Share